Vrati se na prethodnu stranu

REČ UREDNIKA

Ukoliko koristimo drvo kao prirodan materijal da li smo mi ljubitelji prirode ili smo oni koji uništavaju šume?
Svako od nas svake nedelje u svoj organizam unese količinu mikroplastike dovoljnu da se od nje napravi jedna kartica. U moru zastrašujućih informacija mart 2022. ostaće upamćen i po šokantnoj vesti da je mikroplastika po prvi pronađena i u ljudskoj krvi. Svi ćemo se složiti da je krajnje vreme za agresivnu priču o ekologiji. Paradoksalno, ova tema je postala nova grana marketinga, te smo svedoci sve češćih kampanja prikrivenih iza pretencioznih zelenih natpisa, čije se angažovanje uglavnom završava na lepo dizajniranoj ambalaži, a krajni cilj ostaje isti – beskonačna prodaja.

Temu broja ovoga puta menjamo podsticajnim pitanjima. Koliko enterijeri mogu biti održivi? Da li je moguće sazidati potpuno ekološki objekat? Ukoliko koristimo drvo kao prirodan materijal da li smo mi ljubitelji prirode ili smo oni koji uništavaju šume? Znate li da se iza lepote i bezbrižnosti, koje se vezuju za pojam mode, krije činjenica da globalna modna industrija utiče više na zagađenje vazduha i efekat staklene bašte nego kompletna auto industrija? Da li se sve popularnije „ekološke“ alternative zaista toliko brinu za životnu sredinu?

Koliko je, primera radi, veganska koža ekološka ukoliko uzmemo u obzir da se pravi od nafte? Moramo biti oprezni pre nego što osudimo naše „neekološko“ okruženje. Iskreni borci za zdraviju sredinu priznaće da i njihovi načini života nisu u potpunosti ekološki, jer je to praktično nemoguće u savremenom trenutku. Kako su teme ekologije i održivosti višedimenzionalne, potrudili smo se da čitaocima približimo dostupne alternative. Svaki mali pomak je podsticajan. Svakodnevno donositi mudre i osvešćene odluke nije nimalo jednostavno ali je moguće.

Nažalost, naše istraživanje je pokazalo manjak domaćih ekoloških projekata. Ukoliko nismo u mogućnosti da biramo ekološke alternative nekada je sasvim dovoljno birati i (p)održati male lokalne brendove, umesto velikih konzumerističkih lanaca.

Ekologija u doba konzumerizma? Vreme je da zasučemo rukave!

Katarina Stojić, mast. inž. arh.