Vrati se na prethodnu stranu

REČ UREDNIKA

U svakodnevnom govoru autentičnost se poistovećuje sa pojmovima kao što su specifičnost, posebnost, neponovljivost… Međutim, u našem književnom jeziku pravo značenje vezuje se za nešto izvorno, odnosno onakvo kakvim se prikazuje bez ikakvih premisa. Danas se ova reč olako koristi u najrazličitijim situacijama, često pretenciozno i neopravdano. Nezaobilazna je i u oblasti arhitekture i primenjenih umetnosti.

U ovom broju postavljamo pitanje: šta je za vas autentičnost? Da li se tako rađamo ili takvi postajemo? Da li smo izgubili sopstveno ja pod teretom globalizacije? Ili smo ipak pod stalnim pritiskom da budemo isto drugačiji, isto posebni da bismo bili jednako vrednovani i prihvaćeni? Autentična ličnost je iskrena, unikatna i verodostojna. Poseduje sopstveni integritet i ne plaši se da bude stvarna.

Smatrate li sebe autentičnim? Da li smo takvi samo kada smo jedinstveni na isti, opšteprihvaćen način? Da li moramo biti po svaku ispuniti očekivanja tako što ćemo prihvatiti svu svoju običnost? Prostori koje projektujemo, oni u kojima živimo ali i dela koja u njima stvaramo… sve su to materijalni dokazi naše autentičnosti. Broj je posvećen projektima iz regiona. Takvim kakvi su. Oni svedoče o trenutnim trendovima, pristupima projektovanju, potrebama porodica koje su u mogućnosti da angažuju stručnjake za dizajn enterijera. Sa autorima odabranih projekata razgovoarali smo kako o samom pojmu, tako i načinu poslovanja i efikasne komunikacije sa klijentima, sve u cilju otkrivanja i ostvarivanja njihovih ličnih želja i potreba.

Tema plus odgovara na „nepristojno” pitanje: može li arhitektura biti uspešan biznis? Da li je posedovanje studija preduzetništvo ili potreba za osvajanjem projektantske slobode? Koliko su arhitekte sklone samosabotaži i šta su univerzalni problemi dizajnera i projektanata?

 

Katarina Stojić, mast. inž. arh.